Verslag studiemiddag de Groene OK

Verslag Benchmarking OK – Studiemiddag De Groene OK  (11 december 2019)

 

In oktober 2018, ondertekenden 132 partijen de 2e  Green Deal, genaamd: Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst. In deze Green Deal werken brancheorganisaties, zorgverenigingen en VWS nauw samen en wordt in lijn met rijksbeleid gewerkt aan de volgende ambitie:

– 49% CO2 reductie in 2030

– Circulaire bedrijfsvoering

– Medicijnresten uit afvalwater

– Gezond makende leefomgeving en milieu

 

Deze studiemiddag stond in het teken van duurzaamheid op de OK, want operatiekamers hebben een groot aandeel in de CO2-voetafdruk van een ziekenhuis. Welke initiatieven dragen bij aan het duurzaam werken op OK? De sprekers van deze studiemiddag hebben ons meegenomen in de verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid en welke mogelijkheden er zijn om als OK-afdeling hierin een bijdrage te leveren. De volgende sprekers hebben een presentatie gegeven:

 • Frank Willem Jansen; Werkt als gynaecoloog in het LUMC en is tevens hoogleraar aan de TU Delft met de leeropdracht Implementatie van de minimaal invasieve chirurgische technieken. Frank Willem is, samen met Niek Sperna Weiland, één van de auteurs van het artikel: manieren om de CO2-voetafdruk van de OK te verlagen.

 • Else de Ridder; Na een succesvol afstudeerproject aan de TU Delft in samenwerking met een ziekenhuis wilde zij haar passie voor duurzaamheid voortzetten. Else heeft een rekentool ontwikkeld en getest in een ziekenhuis, waarmee de CO2-footprint van een proces kan worden berekend. Hiermee wordt duurzaamheid concreet gemaakt, en kan evidence based advies worden gegeven. In 2019 heeft Else de Sustainable Healthcare Challenge gewonnen.

 • Niek Sperna Weiland; Werkt als anesthesioloog in het Amsterdam UMC. Naast goede patiëntenzorg heeft anesthesioloog Niek Sperna Weiland nog een doel: een duurzamer Amsterdam UMC middels klimaatvriendelijk opereren. Zoals het Parool (15 september 2019) kopte: Met de zorg voor de patiënt zit het wel goed. Nu het milieu nog!

 • Jeroen Meijerink; Werkzaam als afdelingshoofd Operatiekamers van het Radboudumc. Jeroen heeft de prijs gewonnen voor Duurzame Zorgprofessional 2019. Hij won de prijs met ‘De Groene OK’, een initiatief om de processen op de OK in brede zin te verduurzamen. Het Radboudumc wil voorop lopen op het gebied van duurzame, innovatieve en betaalbare zorg en wij streven ernaar klimaatneutraal te zijn in 2030. De afdeling OK is in 2017 met een programma gestart: ‘De groenste OK van Europa in 2022’.

   

  Mochten er na aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen zijn, dan hoor ik het graag.

   

  Hartelijke groeten, Wianda

Bericht geplaatst op 16 december 2019