Beste Collega’s,
Sinds maart jl. heeft Wianda de functie programmamanager Benchmarking OK aan mij overgedragen. Ik ben Lieke Horenberg, heb een achtergrond in Gezondheidswetenschappen en werkte hiervoor als Kwaliteitsfunctionaris bij het Amsterdam UMC. Mijn standplaats is nu het LUMC, maar ik ben in dienst van alle UMC’s!
Voor 2023 ga ik twee studiemiddagen organiseren, op 28 september en 7 november. De aankondiging hiervoor staat onder het kopje ‘studiemiddagen’. De site van Benchmarking OK wordt de komende maanden vernieuwd en zal in die periode niet aangepast worden. Als je op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Benchmarking OK, dan kun je ons volgen via LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/benchmarking-ok-umc-s-nederland/
Voor vragen kun je mij een berichtje sturen via de LinkedIn-pagina of mailen via het contactformulier.
Ik kijk ernaar uit jullie allen te ontmoeten!
Hartelijke groet,
Lieke Horenberg
Hierbij de nieuwe Benchmark OK Nieuwsflash. Thema’s van de nieuwsflash zijn: omgaan met OK capaciteit in Covid tijden (Erasmus MC) en OK management kweekvijver (Radboudumc).
2021 is begonnen en nu Covid ons allen nog steeds in zijn greep heeft, is er helaas nog geen studiemiddag mogelijk. Maar niet getreurd! Voor Benchmark OK hebben we een nieuwe vorm gevonden om met elkaar in verbinding te blijven: De Benchmark OK Nieuwsflash! In deze nieuwsbrief lees je interessant en inspirerend nieuws van de OK’s. Enjoy!
Beste collega’s,
Het jaar 2020 had voor Benchmark OK een jaar moeten worden vol van studiemiddagen waarin we met elkaar in gesprek waren over allerlei OK-thema’s. Helaas is dit anders gelopen en was de tijd en energie hard nodig in de organisatie en zorg voor Corona patiënten. Gelukkig heb ik nog wel één succesvolle studiemiddag mogen organiseren, waarbij ik toen hoopte op een snel vervolg.
Benchmark OK kreeg in de loop van 2020 wel ruimte in OK visie. Erg leuk en interessant om met OK visie samen te werken en zichtbaarheid te geven aan Benchmark OK.
Maar… voor 2021 hoop ik, zodra het kan, jullie weer te mogen verwelkomen voor studiemiddagen. Uiteindelijk is dat één van de speerpunten van Benchmark OK; in gezamenlijkheid OK-thema’s bespreken en best practices delen!
Hoop jullie snel weer te zien.
Hartelijke groet, Wianda
Nu het helaas niet mogelijk is om elkaar fysiek te zien en spreken, gaan we online momenten creëren om elkaar toch te spreken over relevante OK-onderwerpen. De benchmark OK studiemiddagen staan immers in het teken van verbinding tussen de verschillende ziekenhuizen en OK-afdelingen en het zou jammer zijn als dit nu helemaal niet plaats kan vinden. In een kleiner gezelschap (max. 10 personen) willen we dit graag voortzetten.
Middels online bijeenkomsten, gaan we met elkaar in gesprek over verschillende onderwerpen die ons allemaal raken. Denk hierbij bijv. werken op OK en IC bij Covid-19. Maar naast Covid-19 zullen ook meer vertrouwde OK-onderwerpen centraal staan, zoals dedicated werken, hoe om te gaan met langdurige operaties en de inzet en begeleiding van leerlingen. Kijk op de pagina studiemiddag voor meer informatie!
Nadat ik eerder heb aangekondigd om in september te starten met studiemiddagen, is het voortschrijdend inzicht dit voorlopig niet te doen. De Covid-19 ontwikkelingen zorgen ervoor dat er nog steeds bewust keuzes moeten worden gemaakt over het al dan niet door laten gaan van bijeenkomsten. Aangezien de Benchmark OK studiemiddagen met name in het teken staan van verbinding tussen zorgprofessionals, is het niet verstandig om deze studiemiddagen door te laten gaan. Dit jaar zullen we dus geen studiemiddagen meer plannen in de gebruikelijke vorm. Wel zullen we kijken naar alternatieve wegen om elkaar toch te blijven spreken over OK-brede onderwerpen. Hierover volgt binnenkort meer informatie.
Hartelijke groet, Wianda
De zomer staat voor de deur…. En terugkijkend op het eerste half jaar van 2020 kunnen we stellen dat er veel is gebeurd. Een half jaar geleden had niemand kunnen voorspellen wat er zou gaan gebeuren en wat het van een ieder zou vragen. Maar in rap tempo heeft iedereen de schouders eronder gezet en hebben als OK medewerkers Covid het hoofd geboden, zowel op OK als op IC. Fantastisch! Na de roerige periode waar Covid voor heeft gezorgd, hoop ik dat iedereen weer in rustiger vaarwater zit en uit kan kijken naar een aangename zomer.
Benchmarking OK gaat na de zomer weer verder met de activiteiten, zoals dit voor de Covid periode ook was. Dat betekent dat in het najaar weer studiemiddagen worden georganiseerd. Ik hoop jullie dan allemaal weer te zien! Voor nu… een fijne zomer gewenst.
Hartelijke groet, Wianda
2020 is van start gegaan en ik kijk uit naar een mooi UMC OK Benchmark jaar! Op 4 maart staat de eerste studiemiddag gepland met als thema: Toekomstbestendig opleiden.
Al jaren is het voldoende opleiden van OK medewerkers een hot item. Waar voorheen (bijna) alle OK medewerkers de in service opleiding volgden, zijn er afgelopen jaren verschillende nieuwe opleidingen bijgekomen om te voorzien in de behoefte om meer OK personeel te verkrijgen. De studiemiddag krijgt een interactieve invulling, zodat er ruimte is om met elkaar hierover in gesprek te gaan. Doelgroep voor deze middag: OK medewerkers en managers, opleiders OK.
Vind je het interessant om deze studiemiddag bij te wonen, meld je dan aan via: benchmarking@radboudumc.nl (max. 40 deelnemers)
Verslag Benchmarking OK – Studiemiddag De Groene OK (11 december 2019)
De studiemiddag stond in het teken van duurzaamheid op de OK, aangezien operatiekamers een groot aandeel hebben in de CO2-voetafdruk van een ziekenhuis. Welke initiatieven dragen bij aan het duurzaam werken op OK? De sprekers van deze inspirerende studiemiddag hebben ons meegenomen in de verschillende initiatieven op het gebied van duurzaamheid en welke mogelijkheden er zijn om als OK-afdeling hierin een bijdrage te leveren. De volgende sprekers hebben een presentatie gegeven:
Frank Willem Jansen; Gynaecoloog in het LUMC en tevens hoogleraar aan de TU Delft met de leeropdracht Implementatie van de minimaal invasieve chirurgische technieken. Frank Willem is, samen met Niek Sperna Weiland, één van de auteurs van het artikel: manieren om de CO2-voetafdruk van de OK te verlagen.
Else de Ridder; Na een succesvol afstudeerproject aan de TU Delft in samenwerking met een ziekenhuis wilde zij haar passie voor duurzaamheid voortzetten. In 2019 heeft Else de Sustainable Healthcare Challenge gewonnen.
Niek Sperna Weiland; Anesthesioloog in het Amsterdam UMC. Naast goede patiëntenzorg heeft anesthesioloog Niek Sperna Weiland nog een doel: een duurzamer Amsterdam UMC middels klimaatvriendelijk opereren. Zoals het Parool (15 september 2019) kopte: Met de zorg voor de patiënt zit het wel goed. Nu het milieu nog!
Jeroen Meijerink; Afdelingshoofd Operatiekamers van het Radboudumc en Duurzame Zorgprofessional 2019. Hij won de prijs met ‘De Groene OK’, een initiatief om de processen op de OK in brede zin te verduurzamen. Het Radboudumc wil voorop lopen op het gebied van duurzame, innovatieve en betaalbare zorg en wij streven ernaar klimaatneutraal te zijn in 2030.
Mochten er na aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen zijn, dan hoor ik het graag.
Hartelijke groeten, Wianda
Op 11 december zal de tweede Benchmarking OK studiemiddag plaatsvinden, met het thema: de Groene OK.
Steeds meer OK afdelingen in Nederland zijn bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Veel collega’s proberen groener te werken, waardoor er bewuster wordt omgegaan met afval, energie, etc. Welke initiatieven zijn er met betrekking tot dit onderwerp op onze OK-afdelingen? Hoe worden deze initiatieven opgezet en welke resultaten worden hierbij geboekt?
Op 11 december gaan we hierover met elkaar in gesprek. Indien je aan wilt sluiten, meld je dan aan via benchmarking@radboudumc.nl
Op woensdag 2 oktober heeft de eerste Benchmarking OK studiemiddag plaatsgevonden met als thema Binden & boeien. Met OK collega's hebben we gesproken over verschillende onderwerpen binnen het thema Binden & boeien. Na een paar presentaties (Radboudumc en Amsterdam UMC, locatie AMC) hebben we de middag afgesloten met een UMC café, waarin de deelnemers met elkaar in gesprek konden over een aantal stellingen. Er is gesproken over positieve gezondheid, over prikkels welke je als medewerker motiveren en over de initiatieven die bijdragen aan zowel het verwelkomen van nieuwe collega's, als aan het behouden van huidige medewerkers.
De eerste studiemiddag was een succes! De deelnemers waardeerden het om met collega's te praten over onderwerpen die spelen op ieder OK complex en op deze wijze van elkaar te leren. Enkele reacties:
'Fijn om achtergrond info te krijgen en vervolgens samen te sparren'
'Hopelijk een vervolg! Meer UMC's aanwezig, hoe interessanter het wordt.'
Indien je meer inhoudelijke informatie wilt over de studiemiddag, neem dan contact op met Wianda (via het contactformulier).
Na een periode van radiostilte, is Benchmarking OK weer actief. Als projectleider zal ik verbinding leggen tussen de UMC’s, gezamenlijke thema’s bespreekbaar maken en zorgen voor nieuwe input voor de studiemiddagen en symposium.
De studiemiddagen starten na de zomer en de verwachting is dat het volgende symposium Benchmarking OK in 2021 weer wordt gepland. Check de jaarkalender voor studiemiddagen.
Mocht je suggesties hebben voor Benchmarking OK, laat het me gerust weten.
Hartelijke groet, Wianda Dijkshoorn – Albrecht